Президентът Румен Радев каза днес в Страсбург на президентите на Франция

...
Президентът Румен Радев каза днес в Страсбург на президентите на Франция
Коментари Харесай

Радев попари надеждите на Скопие за бързо вдигане на ветото

Президентът Румен Радев сподели през днешния ден в Страсбург на президентите на Франция и Германия Еманюел Макрон и Франк-Валтер Щайнмайер, че България желае приемането на районен съд Македония в Европейски Съюз, само че не за сметка на правата на македонските жители с българско съзнание. По този въпрос тя не е склонна да прави компромис за скорошно повдигане на ветото над започването на присъединителни договаряния, което съгласно Скопие щяло да падне скоро.

Пристигнал за церемония в Европарламента в памет на починалия френски общественик Валери Жискар д`Естен, българският президент се възползва да беседва със свои сътрудници, с цел да им обясни националната позиция по въпроса за европейската вероятност на районен съд Македония. Той съобщи на Макрон, че очаква съответни и необратими резултати в двустранния разговор с РСМ, които да подсигуряват европейските полезности във връзка с спазването на човешките права и прекратяване на езика на омразата, както и отбраната на българското културно-историческо завещание в страната. Почти същото сподели и на немския си сътрудник: " Югозападната ни съседка следва да покаже европейска зрялост и почитание към полезностите на Европейски Съюз, като предприеме съответни дейности за прекратяване на езика на омразата към България в учебниците по история, държавните и научни институции, в обществените медии, за прекратяване на фалшификациите на българското културно-историческо завещание и изключително за спазването на правата на своите жители, които намерено показват българската си еднаквост ".

Само преди два дни вицепремиерът на РСМ Артан Груби съобщи бодро пред локалната телевизия „ Алсат “: „ Ние сме оптимисти, тъй като имаме   цялостна информация за протичащото се сред Скопие и София, и това нещо ни вдъхва цялостно доверие, че този въпрос може да бъде решен. Ние се опитваме на срещата на върха на Европейски Съюз на 14-ти декември да получим първия положителен сигнал, който ще ни отвори вратите “.

Днес обаче скопският щемпел изрази паника, че България може да провокира обособяване на Албания от районен съд Македония и двете страни да поемат по независими пътища към Европейски Съюз. В момента те са дружно, както България и Румъния бяха дружно в Петото разширение на Европейски Съюз, само че след отделянето им от групата на другите 10 страни, признати три години преди тях. Македонски вестници показаха терзание от думи на албанския президент Илир Мета, който  " приветства предлагането на България за делене на Тирана и Скопие по пътя им към присъединение към Европейския съюз ". Според локални коментатори това би основало вътрешен дисбаланс в Македония, която има огромна албанска общественост.

Миналата седмица българският непрекъснат представител в ЕС Румен Александров сподели, че София няма да анулира ветото си върху Северна Македония, само че че Албания би трябвало да бъде оценена без значение. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР